top of page

Veelgestelde vragen

IS DE AANVRAAG VAN EEN VERGUNNING VERPLICHT OM KUNSTGRAS IN DE TUIN DE PLAATSEN?

Kunstgras is principieel (omgeving)vergunning plichtig …

Het aanleggen van verharde constructies, opritten, overwelvingen en terrassen is al een tijdje vergunning plichtig. Kunstgras, grind en kiezels worden sinds kort eveneens beschouwd als verharding, omdat dit essentiële ecosysteemfuncties van de bodem (waaronder rechtstreekse waterinfiltratie) zou kunnen verhinderen. Het plaatsen ervan wordt dus ook vergunning plichtig. Vergunningsaanvraag is echter pas verplicht vanaf 80 m² verharding: naast de oppervlakte van het kunstgras moet daarbij de reeds bestaande niet-overdekte constructies in zijtuin en achtertuin zoals oprit, tuinpad, terras, zwembad of zonnepanelen worden meegeteld bij de berekening van deze maximale oppervlakte.

< 80 m² verharding = geen vergunningsplicht voor het stukje kunstgras in jouw tuin!


WAAROM OPTEREN VOOR EEN STUKJE KUNSTGRAS IN DE TUIN?

Diverse factoren spelen een rol of kunstgras ook bij jou in de tuin kan liggen. Belangrijk is de ondergrond: kan natuurlijk gras voldoende groeien of kost het veel moeite om het gazon groen te houden en wat met het onkruid of klavervorming bij schaduwrijke tuinen? Opwarming van de aarde met hete zomers verdorren dan weer elke natuurlijke tuin met onaangename, beige-bruine landschappen tot gevolg! Wat als je geen groene vingers hebt en werken in de tuin eerder een last is?

Tuinen met spelende kinderen, jonge voetbaltalenten & rond crossende honden worden op hun beurt zwaar op de proef gesteld waarbij natuurgras het vaak fel te verduren krijgt en er na een mum van tijd overal kale (modder)plekken te zien zijn. Kunstgras is dus in heel veel gevallen hét ideale alternatief, waarbij jouw onderhoudsarme tuin wél perfect groen en immer stralend mooi blijft!

VERGT KUNSTGRAS ONDERHOUD?

Natuurlijke materialen zoals blaadjes worden best verwijderd. Dit kan met een bladblazer/ -zuiger of eenvoudig met een hark. We raden aan om het kunstgras regelmatig op te borstelen tegen de richting in, dit kan zowel handmatig met onze unieke grasbezem alsook met onze kunstgras borstelmachine. Hoe meer je het kunstgras opborstelt, hoe makkelijker de grassprieten rechtop gaan staan, wat de duurzaamheid van het kunstgras verlengt. Dit zorgt uiteraard ook voor die verzorgde look en natuurlijke uitstraling. Stofzuigen is niet aan te raden omdat het aanwezige zand hierdoor grotendeels wordt opgezogen, kan echter wel indien er tijdens de installatie geen zand werd ingestrooid.

IS KUNSTGRAS MILIEUVRIENDELIJK?

Kunstgras is heel wat milieuvriendelijker dan de meesten onder ons zouden denken. Geen verspilling meer van kostbaar water om te sproeien en gedaan met grondwatervervuiling door het gebruik van allerlei chemische meststoffen en pesticides om het natuurlijke gras toch maar groen proberen te houden. Niet langer benzine of elektriciteit nodig voor die lawaaierige grasmachine. Voorbij is de autorit naar het containerpark met de zakken gemaaid gras! Bovendien is kunstgras 100% recyclebaar.

IS KUNSTGRAS VEILIG OM OP TE SPELEN?

Absoluut! Al onze kunstgrassoorten zijn 100% geschikt om op te spelen, zowel voor kinderen als voor huisdieren. Afhankelijk van de speelintensiteit of van het soort dieren ras raden we aan om een kunstgrassoort te kiezen met goede ondersteunende eigenschappen. 

VERANDERT KUNSTGRAS VAN KLEUR?

Bij de productie van ons kunstgras wordt een unieke UV stabilisator toegevoegd en door een uitgekiende samenstelling van de grasvezels wordt verkleuring voorkomen. Kunstgras van Kunstgrasmagazijn wordt dagelijks uitvoerig getest op verkleuring en UV stabiliteit. Intense regenval, langdurig zonlicht, vriesweer of zelfs hevige hagelbollen gaan het kleur van het kunstgras niet beïnvloeden.

WAT MET ONTLASTING VAN DIEREN OP HET GRAS?
Uitwerpselen worden best manueel verwijderd, zoals ook het geval is bij natuurgras.

Bij voorkeur ook heel even naspoelen met klaar (lichtjes warm) water om eventuele restanten helemaal te doen verdwijnen.

WAT TE DOEN MET EVENTUELE URINEGEUR OP HET KUNSTGRAS?

Urine is op zich totaal onschadelijk voor de kunstgrasmat, de grasvezels kunnen hierdoor niet verkleuren. Vooral in drogere periodes kan er op de plaatsen waar de hond meestal plast een urinegeur worden waar genomen. Ook hier best en op regelmatige basis spoelen met een hoeveelheid water. Toevoeging van een scheutje azijn kan perfect en is uiterst doeltreffend (doe je best 's avonds om nachtje te laten intrekken). Volgende dag effen met tuinslang naspoelen en weg vieze geurtjes!

Andere oplossing is onze antigeur korrels. Deze "zuiverende" korrels worden in het gras gestrooid, gaan de urine steeds weer opnieuw en voor de volle 100% absorberen alsook de ammoniakgeur neutraliseren. 

KUNNEN MOLLEN EEN KUNSTGRASVELD BESCHADIGEN?

Een kunstgrasmat wordt in principe op dezelfde manier gemaakt als een tapijt. De kunstvezels worden in een doek getuft en nadien verstevigd met een latex laag. Deze “backing” is zo stevig dat mollen hier niet doorheen kunnen graven. In de meeste gevallen wordt ook nog eens een extra ondoordringbaar geotextiel aangebracht tussen de onderlaag en de kunstgrasmat.

KAN KUNSTGRAS GEÏNSTALLEERD WORDEN OP LOCATIES MET EEN SLECHTE ONDERGROND?

Ja, kunstgras van Kunstgrasmagazijn kan hierop probleemloos geplaatst worden, mits deze ondergrond voorzien wordt van een goede & noodzakelijke drainage. Vooral bij kleigronden is dit van belang.

WAAROM IS INZANDEN BELANGRIJK?
Inzanden of instrooien is van belang en aan te raden omdat zand extra gewicht toevoegt op het oppervlak, waardoor de grasmat veel beter op haar plaats blijft liggen. Daarnaast ondersteunt het specifiek ontwikkelde kwartszand de grassprieten, waarbij een meer natuurlijke look wordt gecreëerd. De sprieten zullen hierdoor sneller & langer rechtop blijven staan, betekent ook minder borstelwerk tegenover een mat zonder zand! Het niet inzanden zal bovendien leiden tot een kortere levensduur van jouw kunstgrasmat.

KAN ER ONKRUID DOOR HET KUNSTGRAS GROEIEN?

Onkruid kan niet door de backing van het kunstgras groeien. Zie je echter toch een plukje onkruid op het kunstgras? Dan is dit mogelijks door natuurlijke invloeden (vogelzaad, stuifmeel, overwaaiende plant- of boomzaadjes,...). Het "onkruid" kan je heel makkelijk wegnemen vanwege de losse zandbodem. We raden steeds aan om ons drukverdeeldoek of geotextiel overlappend op de bodem te plaatsen om invloeden van onderaf tegen te houden. Regelmatig de mat borstelen voorkomt groei van onkruid!

KOMEN ER PLASSEN OP HET KUNSTGRAS?

​De waterdoorlaatbaarheid van het kunstgras is één van de factoren waar een kunstgrasveld een streepje voor heeft op een natuurgrasveld. Hiervoor zijn er in de backing van de kunstgrasmat heel wat kleine gaatjes voorzien waardoor het water makkelijk kan doorsijpelen naar de onderlaag. Belangrijk is dat de onderbouw bestaat uit doorlatend materiaal zoals stabilisé (max. 150 kg cement / m³). Bij hevige regenval biedt de onderbouw ruimte om het overtollige water ‘op te slaan’ en langzaam te laten doorsijpelen. Een goede onderbouw is essentieel om jouw kunstgrasveld steeds in goede staat te houden, hou hiermee steeds rekening bij de aanleg ervan.

WAARVOOR KAN KUNSTGRAS GEBRUIKT WORDEN?

Kunstgras heeft talloze toepassingen: tuin, terras, dakterras, balkon, lounge, interieur, beursvloer, speeltuin, winkelinrichting, langs vijver en/of zwembad, golfgreen, sportterrein, showroom, tijdelijke oplossing,...
 

WAT IS DE LEVERTIJD BIJ EEN ONLINE BESTELLING?

De levertijd bedraagt 3-5 werkdagen. Verzendkost bedraagt € 75.

Bestel je voor meer dan €1.000 (excl. btw) aan kunstgras, dan wordt het volledige order gratis bij je thuis geleverd.

WAT ZIJN DE BETAALMOGELIJKHEDEN TER PLAATSE BIJ KUNSTGRASMAGAZIJN?

In ons magazijn accepteren we diverse betaalmiddelen. Wij accepteren bancontact, visa, maestro & mastercard. Er kan ook steeds betaald worden met de payconiq app of cash. Bankinstellingen, indien nodig, bevinden zich dicht in de buurt.

bottom of page